Giardia bij Honden - hoe je er vanaf komt

Giardia bij Honden - hoe je er vanaf komt

Praktische tips voor een gezonde, schone én giardia-vrije omgeving

Giardia is een veelvoorkomende darmparasiet die bij honden voor vervelende klachten kan zorgen, zoals aanhoudende diarree, rommelende darmen en gewichtsverlies. Let op: deze hoeven niet altijd tot uiting te komen. Veelal zijn er juist geen klachten, maar is de kans groot dat jouw hond wel besmet is.

Giardia kan vooral bij puppy’s en jonge honden snel toeslaan – en helaas komt het vaker voor dan je denkt. Gelukkig kun je met de juiste aanpak veel doen om besmetting te behandelen én voorkomen. In deze blog lees je wat giardia is en hoe je er thuis op een effectieve manier mee omgaat.

Wat is giardia precies?

Giardia is een microscopisch kleine parasiet die zich in de darmen van je hond nestelt. Je hond raakt besmet door het inslikken of ruiken van/aan de parasiet via ontlasting van andere dieren, besmet water of oppervlakken. De symptomen variëren, maar diarree, soms slijmerig of wisselend van vorm, is het meest opvallende signaal.

Hoe weet je of je hond giardia heeft?

De symptomen van giardia lijken vaak op andere darmproblemen, dus alleen een test kan duidelijkheid geven. Gelukkig kun je tegenwoordig zelf eenvoudig een giardia test online kopen en thuis uitvoeren. Deze thuistests zijn betrouwbaar en geven binnen korte tijd uitsluitsel. Ze lijken op een covid test, en zijn heel erg makkelijk in gebruik.

Tip: Test regelmatig, vooral als je hond last heeft van terugkerende diarree of veel contact heeft met andere honden (bijv. op een hondenschool of in het bos).

Wat kun je doen als je hond giardia heeft?

1. Voeding aanpassen

Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het dieet. Giardia voedt zich onder andere met suikers en koolhydraten, dus:

  • Vermijd granen, rijst, aardappel en andere koolhydraatrijke voeding
  • Kies voor licht verteerbare, koolhydraatarme hondenvoeding of zelf gekookte maaltijden (in overleg met een dierenarts voor de juiste verhoudingen in voedingsstoffen). 

2. Stop (tijdelijk) met Probiotica geven

Omdat giardia het darmmicrobioom verstoort, is het belangrijk om goede darmbacteriën weer aan te vullen. ECHTER, probiotica is ook een stof waar de giardia zich aan kan voeden. Stop dus tijdelijk met het geven van probiotica tot jouw hond giardiavrij is. Later kun je dit weer toevoegen aan het dieet, want Probiotica voor honden ondersteunt het herstel van de darmflora en kunnen helpen bij het opbouwen van weerstand tegen een nieuwe besmetting.

3. Geef je hond de juiste anti-wormkuur

Het is aangetoond dat enkel Panacur helpt bij Giardia. Echter de doseringen, ook vaak door dierenartsen, blijken vaak niet voldoende. In overleg met een bekende Nederlandse hondentrainster, hebben wij  onze eigenlijk een panacur-kuur gegeven van 5 dagen, dan een stopperiode van 7 dagen en dan opnieuw 5 dagen. Dit werkte voor ons. Overleg dus altijd met experts. 

4. Hygiëne is cruciaal: goed schoonmaken

Giardia verspreidt zich razendsnel via oppervlakken. Dat betekent: grondig schoonmaken is geen luxe, maar noodzaak.

  • Was hondenmanden, kleden, kussens en speeltjes dagelijks of meerdere keren per week (minimaal 90 graden), was deze op de 3e en 5e (dus altijd in het midden en de laatste dag van de kuur) dag
  • Gebruik professionele reinigingsmiddelen die specifiek werken tegen parasieten gewone allesreinigers zijn niet effectief genoeg. Suma Bac D10 werkt goed
  • Reinig ook de vloer, meubels waar je hond op ligt. Daarnaast moeten drink- en voerbakken echt goed gereinigd worden (in vaatwasser), en is omspoelen niet voldoende

Let op: ook als je hond (nog) geen symptomen (meer) heeft, kunnen cysten alsnog worden uitgescheiden. Volg dus een schoonmaakroutine van minimaal 2 weken na de laatste symptomen.

5. Terugkerende besmettingen voorkomen

  • Vermijd contact met ontlasting van andere honden (denk aan grasvelden, uitlaatplekken, maar ook snuffelen aan andere honden)
  • Voorkom dat je hond uit plassen of vijvers drinkt
  • Geef geregeld preventief een thuistest, zeker bij gevoelige darmen of in een huishouden met meerdere honden. Online kun je meerdere vinden, zorg wel dat je de reviews leest, er zijn webshops die namaak varianten kopen en niet werken. Uiteraard kun je ook bij de dierenarts testen
  • Wanneer je test, zorg dat je drie verschillende 'poepjes' verzameld, omdat niet elke drol direct de parasiet hoeft te bevatten
  • En de belangrijkste om het te voorkomen:

6. Werk aan het versterken van het immuunsysteem van jouw hond

Een goed immuunsysteem helpt honden om zich te verdedigen tegen giardia, een parasiet die vooral toeslaat bij jonge, oude of verzwakte dieren. Honden met sterke afweer kunnen de infectie soms zelf onderdrukken en hebben minder kans op herbesmetting. Bovendien zijn de symptomen vaak milder en herstellen ze sneller dan honden met een zwakkere weerstand. 

Een paar tips om het immuunsysteem te versterken:

  • Kies voor voedzaam, koolhydraatarm hondenvoer
  • Geef regelmatig een kuur met goede probiotica
  • Versterk jouw hond met vitamines (Puur verkoopt goede vitamines, maar er bestaan ook Chinese kruiden die bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem)
  • Zorg voor voldoende rust, beweging en weinig stress
  • Vermijd overmatig gebruik van antibiotica
  • Een schone leefomgeving, voor jou en jouw hond.

Tot slot

Giardia kan vervelend zijn, maar is met de juiste aanpak goed onder controle te krijgen. Wees alert op symptomen, test bij twijfel, ondersteun de darmen met probiotica en hou het huis écht schoon. Zo geef je je hond niet alleen verlichting bij klachten, maar verklein je ook de kans op herbesmetting.

Back to blog